[...] jest wolniej trawione dlatego tez wolniej stymuluje syntezę białkową. Aby korzystać z zalet szybkiego białka nie powinno się spożywać je z pożywieniem zawierającym dużą ilość tłuszczu ponieważ negatywnie wpływają na główną zaletę, czyli szybkie przyswajanie. Dobrą rada jest to aby, rano bezpośrednio po przebudzeniu jak i po treningu [...]
[...] bardzo ciekawe badanie. Końcowy wniosek jest taki: zamiana nasyconych kwasów tłuszczowych na jednonienasycone może mieć korzystny wpływ na wrażliwość insulinową, ale gdy ilość tłuszczu przekracza 37% zapotrzebowania kalorycznego ta zamiana nie daje dodatkowych korzyści pod tym względem. Substituting dietary saturated for monounsaturated fat [...]
Trenuję już dosyć długo bo ok. 5 lat( z małymi przerwami wakacyjnymi:) Zaczynałem od wioślarstwa przez około 2 lata co skończyło się redukcją masy, a końcem tego i siły. Brałem różne odżywki zaczynając od HMB, potem na masę białka różnego rodzaju, białko z węglowodanami, odżywki typu Amino 4500, nitrobulon, KREATYNĘ itd. Zczego nie liczę już [...]
[...] chcesz schudnąć, znalezienie właściwej dla Ciebie diety może być żmudne. Naturalnie potrzebujesz diety, która pomoże utrzymać właściwy poziom masy mięśniowej i zmniejszyć ilość tłuszczu nie dając przy tym poczucia psychicznego dyskomfortu. Dieta ta ponadto musi spełniać Twoje indywidualne potrzeby biologiczne. Jak zatem znaleźć właściwą dietę [...]
[...] energii przez organizm. - Wchłanianie jelitowe: profesor G. Slama wykazał, ze „nie wszystkie rodzaje skrobi sa jednakowe". Soczewica i frytki zawierają taka sama ilość tłuszczu i maja podobna kaloryczność. Nie oznacza to jednak, ze ta energia zostanie przyswojona w ten sam sposób. Taka sama sytuacja ma miejsce w przypadku tłuszczów, [...]
[...] którą spożyjemy po ćwiczeniach, zależy zarówno od rodzaju wysiłku (kolarze spożyją więcej niż ‘pakerzy’) jak i od jego intensywności jednak w obu przypadkach musi być to ilość która spowoduje duży wyrzut insuliny umożliwiający transport węgli i protein do komórek mięśniowych. Niewielka ilość protein również wskazana jest po to, by usprawnić [...]
%-) ****DANE PODSTAWOWE*************************************** NICK - Sforcia PŁEĆ - Kobieta WIEK - jeszcze 28 (rocznik 88) WZROST - 174 NIEPRZERWANY STAŻ TRENINGOWY - 4 lata i 4 miesiące %-) ****PARAMETRY OBWODÓW************************************* te parametry są dość krytyczne %-) Ale podaje jak jest... w ciągu tygodnia wszędzie prawie [...]
[...] ODTŁUSZCZENI! Zaczęli przygotowanie przedstartowe w odpowiednim czasie, nie kłamali sami sobie o własnym poziomie odtłuszczenia. W tym jest tajemnica. Zrzućcie odpowiednia ilość tłuszczu przed zawodami i naprawdę nie będzie potrzebna żadna manipulacja w ostatnim tygodniu przed zawodami. Większość ludzi musi zrozumieć że te wszystkie [...]
[...] skutek adaptacji organizmu do długotrwałego wysiłku wytrzymałościowego. Aby utrzymywać bardzo ważną równowagę azotową, codziennie należy dostarczać organizmowi odpowiednią ilość białka. Przy intensywnym wysiłku fizycznym trzeba zwiększyć jego ilość. Aby osiągnąć pożądany przyrost masy mięśniowej i siły, konieczne jest uzyskanie dodatniego [...]
[...] wypadły pokarmy bogate w białko. Mało tego, badani, którzy najwyżej oceniali ich sycące właściwości potrzebowali później mniejszych posiłków by zaspokoić głód. Duża ilość protein oznacza w tym wypadku około 68% wszystkich kalorii. Większość środowiska żywieniowego jest wręcz oburzona tak duża ilością białka w pożywieniu. Metabolizm [...]
[...] jest wolniej trawione dlatego tez wolniej stymuluje syntezę białkową. Aby korzystać z zalet szybkiego białka nie powinno się spożywać je z pożywieniem zawierającym dużą ilość tłuszczu ponieważ negatywnie wpływają na główną zaletę, czyli szybkie przyswajanie. Dobrą rada jest to aby, rano bezpośrednio po przebudzeniu jak i po treningu [...]
Witam, jako jeden z nowo zarejestrowanych przedstawie się etc. Mam na imie Darek, staż pol roku. Mam ponad 16 lat. Avatar to moje zdjecie. a teraz konkret: BMR: 1680 dziennie kalorii: 2016+500= 2600 a tak wyglada to z kalkulatora: Waga ciała : 70 Ilość białka na kg masy 2 Ilość węglowodanów na kg masy 4,3 Ilość tłuszczy na kg masy 1,8 [...]
[...] ODTŁUSZCZENI! Zaczęli przygotowanie przedstartowe w odpowiednim czasie, nie kłamali sami sobie o własnym poziomie odtłuszczenia. W tym jest tajemnica. Zrzućcie odpowiednia ilość tłuszczu przed zawodami i naprawdę nie będzie potrzebna żadna manipulacja w ostatnim tygodniu przed zawodami. Większość ludzi musi zrozumieć że te wszystkie [...]
[...] do diety. Wtedy najlepszą radę jest "jedz tyle, ile jesteś w stanie". Problem zaczyna się w momencie, gdy taką samą radę słyszy mężczyzna po 35 roku życia, który ma większą ilość tłuszczu niż przeciętny 17. latek, nie wspominając już o spowolnionej przemianie materii. Ilość kalorii nie ma większego znaczenia, należy natomiast skupić się na [...]
[...] Ta obsesja perfekcyjności i ideału tak potrafi zaprzątać głowę kobiet, ze nie potrafią racjonalnie myśleć o swoim ciele które najczęściej posiada prawidłowe wymiary i ilość tłuszczu. Tylko w ostatnim stuleciu ideał sylwetki kobiecej zmienił się kilka razy diametralnie oscylując miedzy ideałami w stylu lat 20stych ubiegłego wieku jak [...]
[...] wypadły pokarmy bogate w białko. Mało tego, badani, którzy najwyżej oceniali ich sycące właściwości potrzebowali później mniejszych posiłków by zaspokoić głód. Duża ilość protein oznacza w tym wypadku około 68% wszystkich kalorii. Większość środowiska żywieniowego jest wręcz oburzona tak duża ilością białka w pożywieniu. Metabolizm [...]
[...] skutek adaptacji organizmu do długotrwałego wysiłku wytrzymałościowego. Aby utrzymywać bardzo ważną równowagę azotową, codziennie należy dostarczać organizmowi odpowiednią ilość białka. Przy intensywnym wysiłku fizycznym trzeba zwiększyć jego ilość. Aby osiągnąć pożądany przyrost masy mięśniowej i siły, konieczne jest uzyskanie dodatniego [...]
[...] wypadły pokarmy bogate w białko. Mało tego, badani, którzy najwyżej oceniali ich sycące właściwości potrzebowali później mniejszych posiłków by zaspokoić głód. Duża ilość protein oznacza w tym wypadku około 68% wszystkich kalorii. Większość środowiska żywieniowego jest wręcz oburzona tak duża ilością białka w pożywieniu. Metabolizm [...]
[...] pogodzić smak ze zdrowiem? Szkodliwość potraw smażonych można znacznie ograniczyć stosując się do kilku istotnych zasad. Na początku smażenia należy na patelnie nanieść taką ilość tłuszczu, aby następnie nie było konieczności jego dodawania. Pamiętajmy również o tym, aby olej na patelni był dobrze rozgrzany, ale nie dymiący. Jeżeli jego [...]